DVÄRG WYANDOTTE

Om Wyandotte-rasen

Den stora varianten av Wyandotte togs fram i USA för att vara en nyttig all-round ras, dvs. för både värpning och köttproduktion. Dessutom gjordes den vädertålig beträffande fjäderdräkt och kam.

Våra Dvärg Wyandotte har dessa goda egenskaper. De är dessutom mycket ursprungliga i sitt beteende: ypperliga fodersökare, uppmärksamma och nyfikna men misstänksamma. De har stark flockkänsla, ruvar bra och är duktiga mödrar.

Vad kräver de?

De kräver mycket lite i form av komfort och de tål både regn, blåst och kyla och faktiskt även hetta. Men de kräver sysselsättning. Bäst gillar de att gå helt fritt och söka föda. Om det inte går får man ge dem mycket strö och bös att sprätta i och mat som är lite jobbig som t.ex. morötter.

 

Historik om våra Dvärg Wyandotte

Våra Dvärg Wyandotte kommer från en stam som funnits i Sverige sedan 1940-talet. Vi har avlat i samarbete med andra svenska uppfödare. Färgvarianten var vanlig i Sverige då vi började 1989.

Nu har andra färger och även en annan "typ" kommit i ropet. På de senaste Nationalutställningarna har vi varit ensamma om vår variant.

Om färgvarianten

Det speciella med teckningen syns endast hos hönan. Tuppen är i stort sett vilttecknad. Hönans fjädrar är bruna med flera svarta band som följer fjäderns kontur.

När vi började kallades färgen för rapphönsfärgade. Nu heter den "guld svartbandad".

Teckningen finns även på andra grundfärger: silver (=vitgrå) och orange (=ljusare brun). Vi får några få sådana också.